LOKUM
Türk
mutfağının en tatlı üyesi, verilebilecek en güzel hediye, kahvenin yanındaki en
iyi dost, çocukluktan bir nostalji, bayramları sevme nedeni; evet, doğru
bildiniz! Türk lokumundan bahsediyoruz. İşte tarihi yüzlerce yıl önceye dayanan
ve Osmanlı mutfağının önemli bir parçası olan lokum hakkında mutlaka bilmeniz
gerekenler.
Türk lokumunun tarihçesi
Sadece
Türkler için değil; bu lezzet artık dünyaya mal olmuş kült bir yiyeceğe
dönüşmüş durumda. Tabi bu gelişim günümüze dayanmıyor. Napolyon’un Türk lokumu
hastası olduğunu veya Picasso’nun konsantrasyonunu yükseltme amacıyla lokum
yemeyi tercih ettiğini biliyor muydunuz?
Osmanlı
döneminde saray mutfağının önemli bir parçası olan Türk lokumunun yüzlerce
yıllık tarihi bulunuyor. Pers İmparatorluğu'nda M.Ö 226 ve 652 yılları arasında
hüküm süren Sasanilerin sıkça tükettiği tatlı 'abhisa', kesin olmamakla
birlikte lokumun kökeni olarak biliniyor. Lokum ilk başlarda 'rahat ul-hulküm'
yani ‘boğazı rahatlatan’ olarak adlandırılırken geçen süre içerisinde 'rahat
lokum' olarak adlandırılmıştır. Ve son olarak modern Türkçe ile birlikte
'lokum' denmiştir.
Anadolu'daki
bilinirliği 15. yüzyıldan başlamıştır. 17. yüzyılda ise en popüler zamanlarını
yaşamıştır. 18. yüzyıla gelindiğinde ise seyyahlar Avrupa’ya lokumu götürerek
‘Turkish Delight’ olarak tanıtmıştır. Lokum buralarda da popülarite
kazanmıştır. Osmanlı'da seri üretim 1777 yılında başlamıştır. İlk başlarda bal,
meyve şurubu ve un ile karıştırılarak üretilmiştir. Nişasta ve rafine şekerin
icadı ile günümüze kadar tat değişiklikleri yaşamıştır.
Lokum çeşitleri
Damak
tadı, üretim şekli ve üretim yerine göre birçok lokum çeşidi bulunmaktadır.
İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum,
çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı
lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep
fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep
fıstıklı lokum, atom lokum, gül yapraklı narlı antep fıstıklı lokum, çikolatalı
lokum.
Lokumun Faydaları
Birçoğunuz
lokumun faydaları mı olur diyebilir. Ancak içeriğinde şeker, nişasta ve su gibi
malzemeler barındıran lokum, enteresan şekilde çok büyük faydalara sahip bir
mucize besin aynı zamanda.
Böbrek
hastalarının kanlarında yüksek değerlere sebebiyet veren, çeşitli atık
maddeleri vücudun atamamasıyla birlikte rahatsızlanmalarına sebep olan bazı
durumlar var. Bunlardan birisi ise proteinli gıdalar. Böbrek rahatsızlığı olan
insanlara lokumun iyi geleceğini tahmin eder miydiniz?
Proteinli
gıdaların tüketilmesinin ardından vücut, besini yakmaya çalışır. Kreatin, ürik
asit gibi maddeleri böbrek rahatsızlığı olan insanların bünyesi yakmakta güçlük
çeker. Dolayısıyla rahatsızlıkları tetiklenir ve hastalığın büyümesine zemin
hazırlar. Lokum, içeriğinde nişasta ve yüksek karbonhidrat oranları sayesinde
vücudun bu maddeleri yakmasında ona yardımcı olur. Bilhassa vanilya veya
kakaolu lokum tercihler bu konuda son derece etkili.
Ayrıca
ilginçtir ki lokum, vücuttaki yara tedavilerinde ve çıban gibi cilt
rahatsızlıklarında da son derece etkin bir tedavi edici özelliğe sahip.
Yorumlar
Yorum Gönder